Cernavoda - Medgidia - Poarta Alba - Murfatlar - Straja - Agigea - Lazu - Constanta
pe malul Canalului Dunare - Marea Neagra
Judetul Constanta, Romania / 8 iulie 2014 / distanta parcursa: +100 km
Dobrogea. Vara. Vreme buna. Magistrala Albastra. Cernavoda. Dunarea Veche. Canalul Dunare - Marea Neagra. Agigea. Constanta. Plaja Modern si Marea Neagra. Litoral.
Impreuna cu Bogdan (Romania pe 2 roti / romaniape2roti.blogspot.ro), am facut un traseu cu bicicletele pe malul Canalului Dunare - Marea Neagra, din Cernavoda pana la Agigea, terminat pe malul Marii Negre, in Constanta, pe Plaja Modern. Un traseu tip cross-country, XC adevarat, prin Dobrogea. Soare si cer senin. Umbra si racoare pe alocuri. Portiuni cu noroi si balti. Bolovani si broaste. Praf. Vara, canicula.
Traseul cu bicicleta incepe din Cernavoda. Am luat trenul de noapte, trenul CFR Regio Express RE 2801, cu plecare la 2:30 din Bucuresti Nord si sosire la 5:00 la Cernavoda Pod. Bilete pentru biciclete. Tren plin. Oameni spre Vama Veche. Dimineata devreme. Intuneric. De la gara din Cernavoda am pornit pe drumul judetean DJ 223 spre Constanta (strada Constantei), apoi am continuat pe drumul national DN 22C, in paralel cu Autostrada Soarelui A2. Coborare in viteza. Dupa podul de la Ecluza Cernavoda, se intra pe drumul de pamant, drum nemodernizat, pe malul Canalului Dunare - Marea Neagra. Tantari. Caini. Rasarit de soare. O pana la roata spate. Spin. Pauza 10 minute. Pescari. Barje pe canal. Dupa vreo 20 de kilometri se ajunge in Medgidia, pe faleza. Este inca dimineata si soarele nu e puternic. Floarea Soarelui. Cer senin. Drum cu bolovanis. Portiuni cu umbra. Dupa inca vreo 20 de kilometri ajungem in Poarta Alba. De aici incepe Canalul Poarta Alba - Midia Navodari, ramura de nord, secundara, a Canalului Dunare - Marea Neagra. Soare arzator. Un mozaic specific anilor '70 - '80, pe malul celalalt. Ajungem in Murfatlar si trecem pe la Geamia Murfatlar. Pe malul celalalt, pe Dealul Tibisirul, se vede Complexul Rupestru Basarabi - Murfatlar. Mai departe. Malul inalt. Consolidat. Beton. Intersectie cu Autostrada Soarelui. Umbra sub pod. Loc de popas. Monumentul de la Straja. Istorie. Lucrari de intretinere. Linie dreapta spre Marea Neagra. Balti adanci. Noroi. Alunecari de teren. Canicula. Agigea. Traseul a fost provocator si frumos. Din Agigea, pe drumul national DN 39 / E87, trecand prin Lazu, se ajunge in Constanta. Pranz. Faleza. Cazinoul din Constanta. Portul Turistic Tomis. Plaja Modern. Marea Neagra. Pe seara ne-am dus in gara si am luat trenul CFR Regio Express RE 2802, cu plecare la 18:50 din Constanta si sosire la 22:40 in Bucuresti Nord.
Cernavoda, Judetul Constanta
Cernavoda, localitate cunoscuta in antichitate ca Axiopolis, se afla pe malul drept al bratului Dunarea Veche si este un nod de transport rutier, fluvial si feroviar. Cernavoda are port la Dunare si ecluza de intrare pe Canalul Dunare - Marea Neagra. Mai mult, Centrala Nucleara de la Cernavoda este singura centrala de tip CANDU (CANada Deuterium Uranium) din Romania.
Canalul Dunare - Marea Neagra
Canalul Dunare - Marea Neagra a fost inaugurat in anul 1984, pe data de 26 mai 1984, in prezenta lui Nicolae Ceausescu. O prima idee despre un nou canal care sa faca legatura intre Dunare si Marea Neagra a fost in vremea lui Carol I. Apoi, Carol al II-lea a amanat un proiect similar, din cauza inceperii celui de-al Doilea Razboi Mondial. In primii ani ai Regimului Comunist, in anii 1949 - 1950, in timpul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, au inceput lucrarile de constructie, detinutii politici fiind folositi ca mana de lucru principala. Lucrarile au fost sistate apoi, intre anii 1953 si 1975. Din anul 1976, lucrarile pentru Magistrala Albastra / Canalul Dunare - Marea Neagra au fost reluate si finalizate in anul 1984.
Magistrala Albastra (1984)
muzica: Vasile Vasilache Jr.
versuri: Aurel Storin
interpreti: Mirabela Dauer si Dan Spataru
Dunare, de acum, porti spre mare un nou drum,
Porti spre mare mandria ca ce fac si ce spun,
E si drept, e si bun, cand te inalti Romania.
Implinim cate-un vis catre veacuri deschis,
Vis de aur romantic,
Nu las televiziuni si aici pe pamant,
Am creat dintr-un gand.
Magistrala Albastra drum de ape si vis,
Drum de suflet purtand, cantec fara cuvant,
Un drum spre mare deschis.
|
Magistrala Albastra drum de oameni nascut,
Ce-ti vorbeste sa sti de prezent de trecut,
Si de mari ctitorii,
Ca un semn ca ei sunt vesnic pe acest pamant,
Si c-au fost si vor fi.
Noi cu pace am semnat peste tot ce-am durat,
La orice temelie,
Fara teama de greu e numele tau,
Construim Romania.
Din iubire urcand ceruri peste pamant,
Din iubire de tara,
Sa ne fie curat acest drag minunat,
Am gandit si-am creat.
Magistrala Albastra drum de ape si vis,
Drum de suflet purtand, cantec fara cuvant,
Un drum spre mare deschis.
|
Medgidia, Judetul Constanta
Medgidia se afla in centrul Podisului Dobrogei de Sud (Podisul Medgidiei), numele provenind de la sultanul Abdul Medgid, moscheea mare si o baie turceasca fiind doar doua dintre constructiile realizate de acesta in oras. Geamia Abdul Medgid sau Moscheea Mare a fost construita intre anii 1859 si 1865.
Poarta Alba, Judetul Constanta
Poarta Alba se afla in Podisul Medgidiei. In zona Poarta Alba, din Canalul Dunare - Marea Neagra, ramura principala, se desprinde Canalul Poarta Alba - Midia Navodari, ramura de Nord.
Murfatlar, Judetul Constanta
Localitatea Murfatlar, cunoscuta pentru zona viticola din Podisul Dobrogei, este atestata documentar din anul 1855, nume pastrat pana in anul 1924, cand, din cauza neintelegerilor politice dintre taranisti si liberali, i se schimba numele in Basarabi, urmand ca in anul 1965, sa se revina la numele de Murfatlar, iar in anul 1980 numele sa i se schimbe iar in Basarabi. Abia din anul 2007 se revenine la denumirea de Murfatlar.
In Murfatlar, aproape de Canalul Dunare - Marea Neagra, pe strada Credintei, este o geamie. O mica moschee. Geamia Murfatlar.
Complexul rupestru Basarabi - Murfatlar
Pe malul drept al Canalului Dunare - Marea Neagra, pe Dealul Tibisirul, se afla situl arheologic Basarabi - Murfatlar, un complex rupestru format din camere si galerii sapate intr-un deal de creta, in apropierea carierei de extragere a cretei din Basarabi. Complexul rupestru Basarabi - Murfatlar a fost descoperit in anul 1957, aici fiind prima biserica si primele chilii ale unei manastiri de pe teritoriul Romaniei.
Straja, Judetul Constanta
Monumentul Tineretului, ingerul de la Straja
Monumentul de la Straja a fost inaugurat de UTC in anul 1988. UTC - Uniunea Tineretului Comunist, organizatia de tineret a Partidului Comunist Roman (PCR), realizase, din fonduri proprii, lucrarile pe o portiune de cativa kilometri de canal, in zona Straja. Mesajul lor, pierdut astazi: Generatia viitoare sa stie ca ne-am sacrificat pentru inaltarea Patriei.
Tot in anul 1984 a fost lansat si filmul Salutari de la Agigea, un film in regia lui Cornel Diaconu si avandu-i in distributie, alaturi de multi altii, pe Nae Caranfil, Serban Ionescu si Dan Puric. Salutari de la Agigea este un film clasic al propagandei comuniste prin care se inchinau osanale santierului de la Canalul Dunare-Marea Neagra, unde erau adusi la munca, munca patriotica, elevi de liceu, studenti si militari in termen. Insa, dincolo de propaganda comunista si povestile intretesute in jurul santierului, filmul poate fi privit ca un documentar impresionant al desfasurarii de forte din acele vremuri, Epoca de Aur a marilor realizari.
Agigea, Judetul Constanta
Lazu, Judetul Constanta
Constanta, Judetul Constanta
Plimbarea cu bicicleta prin Constanta a continuat pe malul Marii Negre, pe faleza, pe la Vraja Marii - Cazinoul din Constanta - Portul Turistic Tomis. Lucrari de renovare. Zi de vara. Caldura mare. Apa albastra.
Plaja Modern
Recompensa, timpul de relaxare, dupa un traseu destul de greu a fost, bineinteles, o baie in Marea Neagra. Nisip. Plaja. Apa buna.
In drumul spre gara, am continuat plimbarea cu bicicleta prin Constanta prin zona veche a orasului, prin Piata Ovidiu. Priveliste. Stradute. Canicula. Plaja Modern si Marea Neagra, vazute de sus.
Drumul spre casa. Revederea locurilor parcurse de dimineata. Canalul Dunare - Marea Neagra. Apus de soare. Glasul rotilor de fier. Spre casa. Multumiri.
|
|
Cernavoda - Medgidia - Poarta Alba - Murfatlar
Straja - Agigea - Lazu - Constanta
(Canalul Dunare - Marea Neagra)
Judetul Constanta, Romania
Distanta totala parcursa: 102.2 km
Timp total: 7 ore si 34 minute
Viteza medie: 13.5 km/h
Viteza maxima: 54.2 km/h
fotografii © KERUCOV .ro
/ 8 iulie 2014
aparat foto Pentax Optio RS 1500
|
|